kolmapäev, 15. juuni 2011

Mullas kasvatatud taimede istutamine hüdropolümeeri

Hüdropolümeeri võib ümber istutada taimed, millel on tugev juurestik või kergesti mullast puhastatavad juures, vees juurdunud oksad. Mitte istutada taimi, milledel on haprad või kergesti murduvad juured, mis võivad kahjustuda puhastades.
  1. kasta istutatavat taime põhjalikult, et muld eralduks kergemini juurtest
  2. eemalda taim potist ja kontrolli juurestiku vastupidavust
  3. eemalda juurtelt muld, loputa juurestik jooksva vee all lõplikult mullast puhtaks
  4. eemalda kahjustunud ja murdunud juured
Täiskasvanud taimede ümberistutamine
  1. valmista juurestik ette ülalkirjeldatud õpetuse järgi
  2. aseta puhas juurestik valitud nõusse sobivale sügavusele
  3. täida nõu paisutatud polümeeri kristallidega, jälgi, et taim asetseks nõu keskkohas
  4. piserda taime lehtedele vett, kuid ära kasta liiga palju.
  5. Kui taim jääb peale ümberistutamist põdema, toimi järgnevalt:
    • Mähi taim koos nõuga kilesse, et luua soojem ja niiskem ümbrus taimele, siis toimub kohanemine ja juurdumine kiiremini
    • Lõika kilesse järgmisel päeval väike auk ning piserda taimele vett
    • Seejärel suurenda õhuauku kiles iga päev ning piserda iga kord ka vett, et hoida niiskustaset kõrgel. Kile võib eemaldada kui taime põdemise märke enam ei täheldata. Kohanemine kestab tavaliselt 7-14 päeva.
Hüdropolümeeris kasvava taime hooldamine
Piserda taimedele kord nädalas lehtede kaudu imenduvat väetist. Polümeeri kristalle ära kasta enne, kui need näitavad selgeid märke kuivamisest. Tavaliselt juhtub see 2-3 nädala pärast ( või ka hiljem) sõltuvalt ümbritsevast keskkonnast, siis lisa vett nii, et polümeeri tase tõuseb endisele tasemele. Lase paisuda 4 tundi. Eemalda üleliigne vesi anumat kallutades. Väetist lisada kastmisveele. Kuna juured vajavad lisaks veele ja väetisele ka õhku, siis sega kristalle lusikaga juurte ümbert. Taimede lehed tuleb hoida tolmust puhtad ning aeg ajalt piserdada neile vett. Nii tunneb taim ennast paremini.

ESMAABI
  1. Lehed hakkavad kolletuma ja pudenema- kontrolli kristallide niiskust, tõenäoliselt on aeg kristalle kasta. Kui taim on liiga kuivanud, kasuta taime elustamiseks ülalpool kirjeldatud „ kilemeetodit“, tavaliselt see aitab.
  2. Murdunud, mädanevad juured, juurestikku jäänud mullajäänused või liiga niiske hüdropolümeer võib põhjustada ebameeldivat lõhna. Sellest vabanemiseks võta taim potist välja, pese juurestik hoolikalt üle voolava vee all, eemalda murdunud juured ja loputa hüdroplümeer sõelal jooksva vee all põhjalikult. Istuta tim uuesti ülepestud nõusse. Tavaliselt taim toibub mõne päeva jooksul.
  3. Uute lehtede kolletumine näitab, et puudu on väetisest. Lisa kastmisveele aeg ajalt  imenduvat või lehtede kaudu imenduvat väetist.
  4. Kasvu pidurdumine näitab, et taimel on liiga vähe valgust. Aseta taim valgemasse kohta, kuid mitte otsese päikese kätte.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar