teisipäev, 23. november 2010

Lase jõuluvürtsidel end köögis hullutada.

Varsti süüdatakse esimene advendiküünal ja seega on põhjust tasahilju hakata tuppa tooma jõulumaitseid ja -lõhnu.
Jõulukuuga seondub enamikule segu süldikeetmise, piparkookide, verivorstide ja mandariinide aroomidest ning maitsetest.
Kõik vürtsid, mis nende roogade valmistamisel vajalikud, kuuluvad ka minu jõulumaitsete paketti juba lapsepõlvest saati ja neidsamu maitseaineid tarvitan ka täna.
Põnevaid maitsekooslusi, mis süljemahla ägedamalt liikuma panevad, on näiteks klassikaliste magusroogade ja küpsetiste jõulusemaks muutmiseks kõige lihtsam moodus lisada tainasse pisut piparkoogimaitseainet, arvestades 500 g jahu kohta u 1 sl.
Nii saab näiteks tavalisele keeksitainale mõne teelusika jao piparkoogimaitseaine lisamisega piparkoogimaitselise keeksi. Sama nipp sobib biskviidi- või pannkoogitainale, aga ka kodustele küpsistele, panete kübekese maitseainesegu poemuretaina sisse, rullite õhukeseks, vormite küpsised, ja siis ahju küpsema. Kellele meeldivad puhtamad maitsed, võib piirduda ka ainult kaneeli või jahvatatud ingveriga.
Toekad liharoadki saavad piparkoogimaitseainega põnevama maitsevärvi. Näiteks puuviljade ja mandlitega täidetud ahjukana võib enne küpsetamist lisaks soolale piparkoogivürtsidega sisse hõõruda. Sama võib katsetada veel sealihaga.
Kakao ja tšilli maitseaine passib ühtviisi hästi sealihale, kanale, kalkunile ja hanele. Maitsestamine on selgi puhul lihtne: hõõrud seda pisut lihale ja jätad enne ahjupanekut kuni mõneks tunniks laagerduma. Lihaküpsetaja parimaks abivahendiks on muidugi küpsetuskott, eriti kui lihatükk on suurem ja küpsetusaeg pikem. Liha jääb mahlasem, pealegi ei lähe maitseained kõrbema ega riku silmailu.
Hõõgveinisegulgi on rohkem otstarvet kui vaid veinile meki andmine: seda saab pruukida tee või kuuma mahlajoogi maitsestamisel, samuti puuviljadesserdile siirupi keetmisel. Aga miks mitte seda suuretükiliste vürtside segu kaussi või vaagnale valada, et tuppa jõululõhna tuua.


Piparkoogimaitselised muffinid
•2 muna
•1 dl suhkrut
•100 g võid
•1,5 dl nisujahu
•1 tl küpsetuspulbrit
•2 tl piparkoogimaitseainet
•100 g murakaid
•veidi tuhksuhkrut
Vahusta munad suhkruga ja lisa peene joana sulatatud või. Sega omavahel kuivained ja lisa läbi sõela munavahule. Sega ettevaatlikult ühtlaseks massiks. Tõsta supilusika abil muffinivormidesse nii, et täidetud saab pool vormist. Aseta igasse vormi ka 3–4 murakat ja küpseta 220 °C ahjus umbes 12–14 minutit. Enne serveerimist puista üle tuhksuhkruga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar