teisipäev, 23. november 2010

Isuäratav koduleib suitsusingiga

Kes pole suurem leivaküpsetaja, siis soovitan teha algust just nüüd, sest peagi on saabumas jõulud ja  mis oleks mõnusam kui  koduleib jõululaual.

Siin siis retsept 2 pätsi leivaks: 

Kiirjuuretiseks:
10 g pärmi
3 dl käesooja vett
4,5 dl e 250 g rukkijahu
Lahusta pärm vees ning klopi hulka rukkijahu. Jäta sooja kohta 3–5 tunniks kerkima.
Taignaks:
3,5 dl e 200 g rukkijahu
3,5 dl e 200 g nisujahu
2–2,5 tl soola
1,5 dl vett

Lisandiks 150–250 g korralikku suitsusinki, hakitud 1 cm suurusteks kuubikuteks või samapalju hakitud Kreeka pähkleid vm meelepärast.
Lisa juuretisele kõik ained peale singi või mõne muu lisandi, mida plaanid lisada. Sõtku korralikult taignaks, vajadusel lisa vett. Taigen peab olema “voolitav”. Liiga kõva taigna puhul on raske sõrmega pätsi alla suruda, liiga vedel taigen võib aga voolama hakata. Paras leivasegu on, kui saad taigna võtta käe või lusikaga ning see jääb ka vormis pisut “hoidma”. Mätsi jahuste kätega pallikeseks ning jäta kaussi, niiske räti alla sooja kohta 45 minutiks kuni tunniks kerkima. Seejärel jahuga kergelt üle puistet lauale, taas palliks ning jälle kaussi. 45 minuti pärast sõtku suitsusink taignasse. Vormi kaheks kenaks pätsiks ja tõsta võiga määritud leivavormi jällegi tunnikeseks kerkima. Silu märja käega pätsid pealt kenasti siledaks. Eelkuumuta ahi 250 kraadini. Tõsta kausike veega ahjurestile, kuhu vormid leivaga küpsema lähevad. Pritsi ahju veega, tõmba üliterava noaga leivale lõiked ja aseta ahju küpsema. Pärast viit minutit vähenda temperatuuri 200 kraadini. 45 minuti pärast on pätsid valmis. Kummuta leivad vormist välja ja koputa pätsi põhjale. Õõnsalt vastu kumav hääl garanteerib, et leib küps. Määri leivad kohe sulavõiga ja jäta räti alla jahtuma.

Head isu!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar